Rån

Vi har brottmål som specialitet

Våg av rån i Göteborg

En våg av rån har drabbat Göteborg under hösten. Senast i raden var ett rån mot en restaurang onsdagen 9 november. Tre personer tvingade då till sig en okänd summa pengar från en krog i området Kyrkbyn i stadsdelen Hisingen. En av de fortfarande okända rånarna ska enligt vittnesuppgifter ha hotat personalen med ett pistolliknande föremål.

Denna händelse var alltså bara ett i raden av rån som drabbat Sveriges andra stad den senaste tiden. En natt i slutet av oktober var det som värst, då det på bara knappt två timmar på inträffade hela tre rån i centrala Göteborg.

Rånad på väg in i trapphuset

Det första rånet skedde utanför ett flerfamiljshus, där en man attackerad av två gärningsmän just när han skulle gå in i trappuppgången. Mannen blev misshandlad, låg medvetslös en kort stund och fick ett jack i huvudet. Rånarna, som enligt uppgift ska ha sparkat på offret även när han låg på marken, fick med sig mannens klocka och guldring.

Det andra rånet samma natt skede ungefär femton minuter senare, i affärsområdet Nordstan. En man blev knuffad av två män som sedan stal hans mobiltelefon.

Mobiltelefoner åtråvärda rånobjekt

Även det tredje rånet, som skedde en timmer efter det ovan nämnda,  ledde till en stöld av en mobiltelefon. En man angreps av två rånare, varav en slog honom i ansiktet och tog telefonen när offret fallit till marken. Rånoffret kom undan genom att springa in på en Seven Eleven-butik i närheten av brottsplatsen.

När detta skrivs hade inga personer gripits för rånen, men polisen i Västra Götaland utesluter inte att det finns ett samband mellan händelserna. I samtliga fallen handlade det om två rånare, som dessutom hade liknande signalement, enligt flera vittnesuppgifter.

Att det är allt mindre kontakter i omlopp har gjort att kriminella element riktar in sig mot varor man kan sälja på svarta marknaden, exempelvis mobiltelfoner och andra högteknologiska produkter.

11 Nov 2016