Rån

Vi har brottmål som specialitet

DNA-sprej nytt skydd mot rån

En DNA-dusch är den senaste skrämselmetoden som butiker kan använda mot tjuvar och rånare. I samband med ett rån kommer alla som lämnar butiken att märkas med en osynlig DNA-sprej som kommer att vara möjlig att spåra i veckor efter rånet. Denna metod har redan använts med framgång i många länder och etableras nu även i Norden.

Ett enkelt knapptryck utlöser sprejen

Det är några av Danmarks största butikskedjor som slagit sig samman för att avskräcka från rån på ett mer effektivt sätt. DNA-sprejen fungerar på följande sätt: med ett enkelt knapptryck kan butikspersonalen personalen aktivera systemet. När detta är gjort så kommer alla som passerar de sensorer som finns vid butikens utgångar att sprejas med en osynlig vätska. Den sätter sig på både hus och kläder och kan göras synlig med hjälp av ultraviolett ljus. Då syns en fluorescerande färg. Rester av ”DNA-färgen” sitter kvar flera veckor efter sprejningen. Vätskan varken syns eller luktar och är helt ofarlig, men går inte att tvätta bort, ens med riktigt starka lösningsmedel.

Metoden är ny i Norden, men inget nytt i sig, DNA-sprejen har använts i 30 olika länder sedan 2008. Bland annat är alla McDonaldsrestauranger i Australien utrustade med systemet,  som nu också har testats av Stockholmspolisen.

Men om man ska kunna använda metoden på ett effektivt sätt måste handeln ha ett fungerande samarbete med polisen. I England så kontrolleras exempelvis redan alla gripna rånare för att man ska se om de bär spår av den osynliga vätskan.

Varje butik får sin egen DNA-kod

I Sverige inför systemet i samarbete mellan Svensk Handel, Polisen och försäkringsbolaget If. Här används DNA från växtplantor. Varje planta har sin egen unika DNA-sekvens, och varje butik får på så vis sin egen spårbara DNA-kod, som kan spåra en viss sprejad person till ett visst brott.

Svensk Handel är man säkra på att metoden minskar rån och andra brott mot olika butiker. Butikerna får en dekal med SmartDNA som man tror kommer skrämma bort många potentiella rånare.

300 butiker erbjuds detta skydd mot rån

I Sverige ska cirka 300 butiker till en början erbjudas detta nya skydd. En installation av systemet kostar en slant, men självrisken vid rån och inbrott sänks i gengäld också med en väsentlig summa. Konceptet är redan testat av svensk polis och Svenskt Kriminaltekniskt Laboratorium.

24 Apr 2017