Rån

Vi har brottmål som specialitet

Ny våg av rån – expresskidnappningar

En ny form av brutala rån som kallas ”expresskidnappningar” har uppmärksammats i Sverige efter ett uppseendeväckande fall som inträffade i norra Stockholm. Tonårsgäng skakade flera stadsdelar med våg av brutala rån.

Så här går denna typ av rån, känt som expresskidnappningar och inspirerat av organiserad brottslighet utomlands, till:

En grupp av rånare ger sig på ensamma personer eller par utomhus och tvingar till sig värdesaker och bankomatkort under vapenhot. Man tvingar dessutom offren att uppge koderna till sina betalkort. En i rånligan stannade därför kvar under tiden med offret som gisslan , samtidigt som de andra kontrollerar att koden stämmer och tar ut pengar från rånoffrets konto.

Släpptes först när rånet var fullbordat

Först när rånbytet var säkrat så släpptes offren fria. I vissa fall hölls offren fast av rånarna i uppemot en halvtimme, i vissa fall under vapenhot.

Sammanlagt drabbades 24 personer av denna i Sverige tidigare okända typ av rån av denna typ av rån mellan september och november 2016.

Polisen lyckades redan i oktober gripa en 16-åring som bodde i det aktuella området i nordvästra Stockholm. Polisen kunde senare gripa ett antal jämnåriga pojkar.

Trots gripandena så fortsatte rånen att ske, och det gick så långt att flera stora företag i affärsområdet reagerade efter att flera anställda har drabbats av rån på väg hem efter jobbet.

Åtal för rån dröjde

Vågen av rån fortsatte och åtal dröjde, och tingsrätten beslutade sig sedan för att släppa den 16-åriga pojken. Det ansågs inhumant att hålla honom inlåst en längre. Polisen ville då att socialtjänsten skulle ta in pojken för tvångsvård, men någon utredning startades inte. Därför uppstod en konflikt mellan åklagare och socialtjänst om pojken.

Pojken greps dock igen en tid senare misstänkt för nya rån och ett knivöverfall. I mars väntas åtal mot 16-årngen och ett flertal andra tonårspojkar. Enligt polisen är det några äldre ledargestalter som har lockat in yngre och mer oerfarna pojkar i rånandet.

Sedan slutet av november har vågen av expresskidnappningar upphört i området.

9 Mar 2017