Rån

Vi har brottmål som specialitet

Vaknade med rånare i rummet

Att bli rånad är inte bara kännbart ekonomiskt, det kan också vara djupt integritetskränkande och mycket obehagligt. Att utsättas för ett rån är dessutom skrämmande och kan sätta djupa sår i människors psyke.

Inte minst rån i hemmet, där man ska känna sig lugn och trygg, kan upplevas som extremt otäckt. Här berättar vi om ett sådant fall, som inträffade i slutet av mars 2017 i Uppsala.

Väcktes av rån mitt i natten

De hela inträffade mitt i natten mot onsdag 22 mars i år. Polisen fick då in ett larm och ett väpnat rån. En kvinna som hade legat och sovit i sin säng väcktes av en man som hotade henne med ett vapen, eller ett vapenliknande föremål. Det kan eventuellt ha varit två gärningsmän inblandade i rånet.

Kvinnan larmade polisen så snart gärningsmännen hade avlägsnat sig från villan. Flera polispatruller var snabbt på plats, bland annat en hundpatrull. Me rånarna hade som sagt redan lämnat platsen när polisen var där. Kvinnan var dock inte helt säker på att rånarna hade lämnat villan och var skräckslagen när polisen knackade på dörren. Enligt Uppsalapolisens presstalesperson berättade hon att det varit en extremt obehaglig upplevelse och att rånaren hade betett sig som en skuggfigur som bett henne hålla sig lugn.

Fick med sig smycken och mobil

Enligt polisen ska rånbytet ha blivit smycken samt kvinnans mobiltelefon. Hur rånarna tog sin in i kvinnans bostad är än så länge oklart. Enligt polisen så fanns det i alla fall inga brytskador på fönster och dörrar. Kvinnan var rejält chockad av den hotfulla händelsen, men drabbades inte av några fysiska men.

Bostaden spärrades av omedelbart och polisen genomförde dagen efter en teknisk undersökning av platsen med förhoppningar om att kunna säkra spår från rånet. Jakten på rånarna fortsatte även under onsdagen och väntas fortsätta. På onsdagseftermiddagen var inga personer gripna för detta ytterst obehagliga rån.

Detta rån kommer troligen att rubriceras som väpnat rån, och rånarna kan förvänta sig som minst fyra år och som mest tio år i fängelse om de döms för brottet.

22 Mar 2017