Rån

Vi har brottmål som specialitet

Rån mot guldsmed i Upplands Väsby

Guldbutiker fortsätter att vara ett populärt rånmål för den undre världen. Under 2016 rånades ett stort antal guldsmeder, inte minst i Storstockholm med kranskommuner. Denna tråkiga trend ser ut att fortsätta även under 2017. I slutet på januari rånades en guldbutik i Upplands Väsby.

Rånet inträffade en tisdagsförmiddag i slutet på januari. Larmet nådde polisen klockan 10.52. En guldbutik i Väsby Centrum höll på att rånas av flera gärningsmän. Enligt uppgiften ska rånarna ha varit beväpnade med ett AK47-liknande föremål som de ska ha hotat personalen med. Enligt polisen handlar det om tre eller fyra rånare enligt de första vittnesuppgifterna.

Glas krossades inne i affären

Aftonbladet talade med ett vittne till rånet direkt efter att det inträffat. Vittnet var på väg ut från gallerian i Väsby centrum genom östra utgången när han såg en av männen stå utanför guldbutiken. Mannen var svartklädd, väldigt lång och dessutom beväpnad. Vittnet hörde dessutom glas som krossades inifrån affären. Strax efteråt rusade tre män ut från butiken, en av dem hade en pistol, den andre en kofot. Rånarna riktade sina vapen mot alla som de passerade under flykten och slog även ned en vakt som kom i vägen.

- De golvade vakten, sade vittnet, som när allt lugnat ned sig gick in i butiken. Alla glasmontrar var rensade på smycken.

Enligt ett annat vittne så rusade det ut personer från gallerian, skrikandes att det var personer som sköt omkring sig i guldbutiken. Enligt vittnet så dröjde det ett bra tag innan polisen kom och rånarna hade därför mycket tid på sig att plocka åt sig bytet och fly.

Flydde i silvrig bil

Enligt vittnesuppgifter, som bekräftas av polisen, ska de misstänkta ha försvunnit i nordlig riktning i en silverfärgad bil. Bilen hittades en stund efter rånet i närheten av brottsplatsen. En vattenatrapp och en kofot ska ha hittats i fordonet. Enligt polisen ska rånarna efter att ha lämnat bilen delat upp sig i två olika bilar. En person blev lindrigt skadad i samband med rånet, dock ej i behov av vård på sjukhus.

Polisen tog snabbt upp jakten på rånarna, flera patruller och en polishelikopter deltog. Butiken spärrades av och tekniker utförde en noggrann undersökning. Övervakningsfilmen från butiken har beslagtagits av polisen.

Händelsen är rubricerad som grovt rån. När detta skrivs hade ingen person gripits för rånet. Det är också oklart vilket byte rånarna fått med sig från guldsmedsbutiken. Men troligen fullbordades rånet. Att det klassas som grovt tyder i alla fall på det, enligt polisen.

7 Feb 2017