Rån

Vi har brottmål som specialitet

Skoavtryck gav hårdare straff för rån

2013 rånade en man en Media Markt-butik i Sundsvall. Först fick han en ganska lindrig dom – men den skärptes senare på grund av ett avslöjande fotavtryck.

Den dramatiska smash and grab-kubben utfördes i januari 2013 mot den tyska elektronikvarujätten Media Markts butik i Sundsvall. En hjullastare kördes med hög fart in i butiken och rånaren kunde på det sättet ta sig in i butiken. Väl inne stals mobiltelefoner till ett värde till över 200 000 kronor. Ännu en elektrnikbutik i raden som drabbats av rån under senare år. 

Åtalades för rån med smash and grab

I april samma år åtalades en 23-årig man från Borås i Västsverige för inblandning i kuppen. Samtidigt åtalades han även för att kört in en bil genom dörrarna på en annan butik i Sundsvall, Kent Watch and Jewellry. Detta skedde samma natt och polisen tror att det var avsett som en förledande manöver, ingenting stals från juvelerarbutiken, inget rån skedde alltså trots intrånget. 

På sommaren dömdes den 23-årige Boråsbon i tingsrätten. Åtalspunkterna var grov stöld, häleri, vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Straffet blev ett års fängelse. Dessutom ålades han att betala skadestånd på cirka 650 000 kronor till ett antal företag som drabbats direkt eller indirekt av kuppen.

Fick högre straff i hovrätten

Domen överklagades till hovrätten, som i vissa avseenden gjorde en annan bedömning än den första instansen. Bland annat såg man tillgripandet av bilen som användes vid intrånget mot juveleraren som olovligt brukande istället för häleri.

Dessutom slog hovrätten fast att ett skoavtryck som hittats på hjullastaren tillhörde 23-åringen. I Tingsrätten friades han från att ha stulit fordonet, men hovrätten fällde honom även på den punkten. På grund av dessa detaljer så skärptes mannens straff till fängelse i ett år och två månader. Dessutom dömdes han till ett tilläggsskadestånd på 50 000 kronor till Länsförsäkringar, som blivit utan någon ersättning i tidigare instans.

Källa: Dagens Juridik. 

21 Feb 2017