Rån

Vi har brottmål som specialitet

Två män gripna för rån i Kista galleria

Kontanthantering blir allt ovanligare. Detta har på senare år lett till en ökning av rån mot juvelerare. Här berättar vi historien om det dramatiska rånet i Kista Galleri för några veckor sedan. Nylonstrumpor, en kofot, en krånglande moped och en klickande pistol är några av ingredienserna.

Två gärningsmän med nylonstrumpor på huvudet

Polisen fick larmet strax efter halv elva fredagen den 13 maj. Vittnen hade sett två gärningsmän med ej neddragna nylonstrumpor på huvudet. Männen var dessutom  beväpnade med pistolliknande föremål. De bankade på dörren hos en guldsmed med en kofot och tvingade sedan ut butikens personal ur lokalen. Väl inne i juvelerarbutiken  slog rånarna,  sönder montrarna och kom över ett byte, som de tog med sig i två IKEA-kassar.

Enligt flera vittnen kunde dock rånet ha blivit mycket med dramatiskt, och farligt, än så. En av rånarna försökte avfyra sin pistol i taket, men den klickade. De två till synes väldigt unga männen gjorde ett stressat intryck, enligt flera vittnen som var på plats i gallerian.

- Den andra killen skrek ”skjut inte, skjut inte”, sade ett vittne till Aftonbladet.

Flykten kunde ha slutat illa

De två männens flykt kunde också ha slutat illa. De hade ställt en moped i dörröppningen för att dörren inte skulle gå igen. En vakt ska enligt ett vittnen slängt en stege framför mopeden, som till en början var svårstartad. Efter en kort stund, och en byxuppdragning, gick dock mopeden igång och männen avlägsnade sig på platsen.  

Flera vittnen filmade händelsen och polisen säkrade filmer från flera övervakningskameror i gallerian.

Rånarna gjorde flera misstag

De till synes orutinerade rånarna gjorde flera misstag. Delar av rångodset från guldsmeden hittades längs flyktvägen och några timmar senare greps två män i samband med en fordonskontroll vid McDonalds i Akalla. Männen är nu misstänkta för grovt rån.

Ingen person skadades i samband med rånet, enligt polisen.

27 May 2016