Rån

Vi har brottmål som specialitet

Telebutiker placerar ut vakter efter rånvåg

Rånen mot teleburiker fortsätter att ske med oförminskad styrka. Sedan i somras har tre telefonbutiker i månaden utsatts för rån i Stockholm. Ofta grova rån utfödra av beväpnade gärningsmän dessutom.

Det handlar som nämnts förut till stor del om att kontanterna försvinner ur handeln i allt större utsträckning. Därför har telefoner blivit allt mer stöldbegärliga.

Telebolaget Tele2 har nu vidtagit åtgärder på grund av vågen av rån. Företaget sätter nu ut vakter i alla utsatta butiker. Dessutom har man minskat på sina lager av dyrbara telefoner som förvaras i butikslokalerna.

Många rån under sommaren

Mellan juli och september har tio butiker runt om Stockholms län rånats, alltså drygt tre i månaden. Hela telefonbranschen har drabbats av denna dramatiska våg av rån, bland annat har även Telia ökat säkerheten i sina butiker. Vilka åtgärder som Telia vidtagit vill man dock inte berätta.

En Tele2-butik som nu har en väktare under öppettiderna ligger i centrala Södertälje. Butiken har varit utsatt för rånare redan tidigare, och den sista juli var det dags igen. Två knivbeväpnade rånare slog till och kom över en liten mängd kontanter och en del telefoner.

- Sorgligt att det ska behövas men jag känner mig tryggare med en väktare, säger en av butikens kunder i en intervju med SVT.

Tele2 lämnade Rinkeby

Tele2 valde tidigare i år att lämna Rinkebystråket eter en så kallas smash and grab-kupp tidigare i år. Smash and grab innebär att rånarna forcerar butiken genom att köra in i dörrarna med en bil, för att sedan plocka åt sig av det man kommer åt. Telia har efter vågen av rån även stängt en av sina butiker, i det här fallet låg den i Vällingby centrum.

Branschföreningen Svensk Handel säger att den huvudsakliga anledningen till den dramatiska ökningen av dessa rån är den minskade kontanthanteringen. Kriminella ser sig på grund av bristen på cash om efter andra stöldbegärliga produkter som går att sälja vidare på den svarta marknaden.

Återstår att se vilken som blir nästa råntrend, nu när telebutikerna börjat vidta åtgärder för att skydda sig.

6 Oct 2016