Rån

Vi har brottmål som specialitet

Småbarnspappan ingrep – rånare greps

Privatpersoner som griper in vid rån och andra brott kan vara till stor hjälp för polisen. Måndagen den 12 september var det småbarnspappan Peter Laurins ingripande som gjorde att tre rånare kunde gripas.

Dramat utspelades på vid 23-tiden på måndagskvällen, berättar Aftonbladet. Laurin klev in på en bensinstation i Knivsta utanför Uppsala. Då slog rånarna till. Laurin blev tillsagd att stoppa händerna i fickan och sticka därifrån. Därefter såg han hur en av rånarna gick mot kassan, hotade kassörskan med kniv och bad henne öppna kassan, vilket hon sade att hon inte kunde göra.

Följde efter rånarna i bilen

Peter Laurin gick ut från macken och klev in i sin bil. Efter en stund såg han rånarna komma ut, och strax därefter den oskadda kassörskan. Då ringde han polisen och frågade om han skulle följa efter rånarna i sin bil. ”Ja, om det är säkert för dig”, blev svaret.

Laurin följde därefter rånarna, med SOS i lurarna, i 170 kilometer i timmen. Efter en stund upptäckte Laurin en polisbil i backspegeln. Rånarna tog av mot Märsta, förföljda av polisen. Laurin signalerade till polisen för att visa vilken bil rånarna satt i. Efter en stunds dramatisk biljakt så trängdes rånarbilen åt sidan och polisen kunde gripa rånarna.

Hyllades av polisen

Peter Laruins insats hyllades av polisen, att han höll kontakt med polisen och följde efter rånarna förenklade polisinsatsen mycket.

Själva rånet beskrevs som relativt odramatiskt av polisen. De tre männen var i 20-årsåldern och fick bara med sig cigaretter, trisslotter och en chokladkaka. Männen är nu gripna å sannolika skäl misstänkta för rån. Kassörskan klarade rånet utan några skador.

Lämnade golfklubban i bakluckan

Vardagshjälten Peter Laurin, vars första instinkt vid rånet var att gå in bilen och hämta sin golfklubba, fick en rejäl adrenalinkick och var skakad efteråt. Dessutom var han orolig att åka på fortkörningsböter. En obefogad oro, visade det sig.

- Polisen skämtade och sade att jag kommer att få 10 när jag inte kan få böter för fortkörning.

15 Sep 2016