Rån

Vi har brottmål som specialitet

Ryck i dörren inget försök till rån

Rån, försök till rån eller förberedelse till rån. Ibland kan skillnaden vara hårfin och dessutom svår att leda i bevis. Det visar ett rättsfall som utspelades i Eskilstuna för några år sedan.

Det misslyckade rånförsöket riktades mot en pantbank i den sörmländska staden Eskilstuna. Två män var inblandade och båda åtalades för försök till rån.

En av männen ska ha gått fram till pantbanken och försökt ta sig in. Han ryckte bland annat i dörren utan att lyckas ta sig in i pantbanken. Den andre mannen befann sig i närheten för att snabbt kunna rycka in och hjälpa till om något skulle gå snett. I bilen som männen färdades i hittade polisen silvertejp, en kolsyrepistol och en rånarluva, med mera.

Erkände att han försökt ta sig in

Den ena mannen erkände också att han hade ryckt i pantbankens dörr den aktuella dagen. En person som arbetar på pantbanken, och skulle låsa upp just denna morgon, vittnade också om att han sett mannen rycka i dörren och sedan gå därifrån. Åklagaren lyckades dock inte bevisa att mannen var beväpnad när han närmade sig pantbanken.

Mannens ryck i dörren räckte enligt tingsrätten inte för att det skulle kunna räknas som ett rånförsök. Men man ansåg att det inte fanns några som helst tvivel om att männen hade planerat att begå ett brott, eftersom sakerna som hittats i bilen var tänkta att användas vid rånet. Båda männen dömdes därför till tio månaders fängelse för förberedelse till rån. Domen överklagades till hovrätten, som gick på samma linje utan någon vidare motivering.

Anstiftan till brott är straffbart

Att männen endast dömdes till förberedelse och inte försök visar att även anstiftan till brott är straffbart. Domen visar också att det ofta kan vara svårt att avgöra om ett rånförsök eller något annat brott har påbörjats eller inte.

12 Oct 2016