Rån

Vi har brottmål som specialitet

Rån mot äldre kvinna inte grovt

Vad ska egentligen bedömas som grovt rån? Här berättar vi om ett uppmärksammat fall där rånarna inte dömdes för grovt rån trots hårdhänta och hänsynslösa metoder.

Rånet utspelades i Skövde 2015. En äldre kvinna hade annonserat ut en dyr och exklusiv Rolexklocka på säljsajten Blocket och skulle visa upp den för en potentiell köpare. Det hela slutade dock riktigt illa för kvinnan.

Rånade kvinnan på klockor, smycken och dator

De två personer som kom hem till kvinnan rånade henne på klockor, smycken och en dator. Rånet utspelade sig hemma hos kvinnan, som delade bostad med sin handikappade dotter. Rånarna tejpade igen hennes mun och dessutom tejpat ihop hennes handleder, lår och anklar. Kvinnan lämnade bunden liggandet på golvet utan möjligheter ta sig loss och med svårigheter att andas. De två rånarna dömdes till långa fängelsestraff för grovt rån. Domen överklagades och Hovrätten mildrade straffet, då man såg det som ett rån av normalgraden snarare än som ett grovt rån. De två tilltalade dömdes för rånet och en del annan brottslighet tull fängelse i tre år respektive tre år och fyra månader.

Den ändrade domen väckte uppseende och många tyckte att rånarnas tillvägagångssätt borde ha lett till att rånet rubricerats som grovt. Riksåklagaren var också kritisk till domen och överklagade till Sveriges högsta rättsliga instans, Högsta domstolen. RÅ yrkade dessutom på ett betydligt högre straff, då minimistraffet för grovt rån är fyra års fängelse.

Riksåklagaren överklagade

Riksåklagaren påpekade att det var angeläget för HD att ta upp fallet. En precisering och vidareutveckling av praxis är behövlig, enligt RÅ. Han tycker att det bör vara tydligare vilka omständigheter som ska göra att ett rån mot en äldre försvarslös person i hemmet ska bedömas som grovt. En prövning av överklagandet skulle enligt RÅ vara av stor vikt för rättstillämpningen.

HD valde dock att neka prövningstillstånd i fallet och Hovrättens dom står därmed fast.

FOTNOT: För att ett rån ska bedömas som grovt ska det vara livsfarligt och hänsynslöst. Att hota någon med vapen eller binda offret kan räknas som grovt rån. Källa: brottsrummet.se. 

20 Oct 2016