Rån

Vi har brottmål som specialitet

Nya rån mot guld- och elektronikbutiker

Guldsmeder och teknikkedjor fortsätter att vara utsatta för rån. Här berättar vi om två nya aktuella fall.

Kontanter är allt mindre vanliga i handeln idag. Det gör att butiker som saluför dyra konsumentprodukter, som guldsmycken och teknikartiklar, har blivit mycket utsatta för rån de senaste åren. Stöldgodset säljs på svarta marknaden, i många fall troligen för att finansiera knarkaffärer.

Guldkupp i Norrköping

I veckan skedde två uppmärksammade rån. Först drabbades en guldsmedsbutik i Norrköping. Sent på eftermiddagen måndagen den 21 november slog två beväpnade personer till mot butiken. De var inne i butiken och krossade montrar, enligt tidiga vittnesuppgifter. En av männen hade ett pistolliknande föremål och en någon form av tillhygge, enligt uppgifter från polisen. Rånarna uppges ha lämnat platsen till fots.

Två personer skadades vid rånet och fick föras till sjukhus med ambulans. Enligt polisen var det privatpersoner som befann sig i butiken under rånet, båda fick någon form av sårskador och den ena blödde.

Polisen spärrade av ett stort område runt brottsplatsen, polisen jobbar med att spåra efter föremål med hjälp av bland annat hundar. Polisen är intresserad av alla typer av iakttagelser från händelsen. Det är än så länge oklart exakt vad rånarna fick med sig från guldsmedsbutiken.

Smash and grab i Barkaby

Onsdagen 23 november skedde ett nytt rån, denna gång i Barkaby norr om Stockholm. Det var ett elektronikvaruhus som utsattes för en så kallad smash and grab-kupp. Tidigt på morgonen kom ett larm till polisen om att en hjullastare hade kört in i entrén på Elgiganten i Barkaby. När polisen kom till platsen fick man dessutom larm om att fotanglar kastats ut från en bil på E18 vid Barkaby och viden påfart till E4 i närheten, detta för att skapa kaos och försvåra polisens arbete. Hjullastaren hade stulits från en arbetsplats i närheten av Elgiganten-butiken.

Polisen gick ut med en varning där man uppmanade bilisterna att välja andra vägar. Men fotanglarna skapade ingen större oordning i trafiken eftersom det var så pass tidigt på morgonen. Fotanglarna städades dessutom undan snabbt. Inga personer hade när detta skrevs gripits för detta smash and grab-rån, och det är oklart vad och hur mycket gärningsmännen fick med sig. En förundersökning om grov stöld har inletts av polisen.

25 Nov 2016