Rån

Vi har brottmål som specialitet

Mamma krävde pengarna tillbaka – dömd i tingsrätten

Ett rån kan gå till på många sätt. Tidigare år så dömdes en mamma efter att på ett våldsamt sätt ha krävt pengarna tillbaka på ett lekland, berättar Sydsvenskan.

Det hela utspelades på leklandet Busfabriken i Malmö. Mamman hade lämnat två barn ensamma på leklandet för att istället åka och dricka en kopp kaffe med en bekant och blev rasande när personalen ringde och påpekade att detta inte var tillåtet. Lokalens övervakningsfilm från visade när kvinnan hytte med näven och tog grepp på en av de anställda.

Sade att de hade kommit överens

Mamman påstod i förhör att personalen kommit överens med henna om att hon kunde lämna barnen på leklandet i två timmar. När mamman återvände från sin fikastund med vännen var hon rasande. Hon hotade en anställd, tryckte upp en hand i ansiktet på denne och krävde att hon skulle få de 240 kronor hon betalat. Dessutom hotade hon personalen med att hon skulle dö om hon inte fick pengarna tillbaka. Vittnen bekräftar att hoten uttalades och att den anställde hade märken av naglar och dessutom var röd på kinden.

Mamman förnekade hot

Mamman förnekade både hoten och våldsamheterna och påstod även att personalen hade kastat ut barnen på gatan.

Mamman greps och åtalades för rån. Tingsrätten menade att övervakningsfilmen bevisar att hot och våld ägt rum. Kvinnan ansågs inte heller ha agerat i nöd, eftersom hon haft gott om tid att lugna ned sig. Trots att kvinnan åtalades för rån så ansåg Tingsrätten att det handlade om utpressning. Mamman dömdes till villkorlig dom och 100 dagsböter på totalt 12 000 kronor. Straffvärdet var egentligen högre, men faktumet att kvinna  trodde att barnen hade kastats ut på gatan ansågs förmildrade.

Mamman dömdes även till att betala 7 600 kronor i skadestånd till den anställde efter detta ovanliga rån som slutade som en utpressning.

2 Sep 2016