Rån

Vi har brottmål som specialitet

Livsmedelsbutiker allt mer utsatta för rån

På senare tid har polisen noterat en tydlig trend när det gäller rån. Enligt polisen så har trenden stadigt gått bort från rån av banker. Istället har det blivit allt vanligare att rånarna riktar in sig på livsmedelsbutiker.

Den 30 augusti rånades en Ica-butik i centrala Lindesberg i Västmanland. Rånarna fick med sig en summa pengar, hur mycket det handlar om är dock än så länge oklart. Ingen person hade gripts för brottet på onsdagskvällen.

- Rånarna kom över en ökänd summa pengar, om man kom över något annat så vill vi av förundersökningstekniska skäl vänta med att säga det, säger Stefan Wickberg, presstalesman för polisen, till SVT.

Butik rånad i Skåne

Några veckor tidigare rånades även en livsmedelsbutik i skånska Everöd. Två rånare slog den ensamma butikspersonalen i huvudet med ett pistolliknande föremål. Därefter ska de även ha bundit fast den butiksanställde. Detta gjorde att det dröjde en bra stund innan polisen kunde larmas om brottet. En förbipasserande person hjälpte personen att larma polisen.

Det är oklart vad de båda rånarna fick med sig för byte. Det som är klart är att rånarna var maskerade och försvann till fot. Därefter finns det uppgifter om att de ska ha givit sig iväg i en bil.

Butiksrån en tydlig trend

Rånen i Lindesberg och Everöd är en del i en tydlig trend. I en tid där kontanter blir mindre vanliga så har matvarubutiker där fortfarande många, inte minst äldre, personer betalar med kontanter på daglig basis blivit eftertraktade mål för rånare. I mataffärer hanteras fortfarande relativt stora summor kontanter. Dessutom har de sällan samma säkerhetssystem som exempelvis banker och juvelerare. Dessutom är det ganska vanligt att mindre livsmedelsaffärer är underbemannade, framför allt på udda tider, och därmed ett enklare mål för en rånare.

– Traditionellt är det banker som har varit utsatta, men vi ser en förändring över tid där det blir allt mindre bankrån för man hanterar mindre kontanter. Det är en trend i samhället i helhet, säger polisens talesperson.

5 Sep 2016