Rån

Vi har brottmål som specialitet

30-åring överklagar dom för rån mot speldirektör

Den 9 augusti dömdes två män för ett brutalt, väpnat rån mot speldirektören Lennart Käll.

Den av de två männen, en 38-åring, som var mest aktiv i rånet dömdes av Stockholms tingsrätt till fyra års fängelse för rån och övergrepp i rättssak. 38-åringen hade kartlagt Käll, klätt ut sig till byggarbetare och sedan överfallit och rånat honom på väg till jobbet den 13 april i år.

Den andre mer passive rånaren, 30 år gammal, dömdes till två och ett halvt års fängelse för rån. Han överklgar nu domen till Hovrätten. Mannens advokat Viktor Svartz, som arbetar som försvarsadvokat på advokatbyrån Martin Cullberg, uttalar sig om domen i Expressen:

– Vi anser att domen är felaktig. Min klient är oskyldig och vi har för avsikt att överklaga domen, säger Svartz.

”Hade ingen brottsplan”

I överklagan framhålls bland annat att mannen vidhåller att han befunnit sig på platsen för den påstådda brottsligheten, men att han inte varit där i brottsligt syfte. Han ska inte ha varit medveten om någon brottsplan och hade inte agerat tillsammans och i samförstånd med någon annan person, skriver advokaten vidare i överklagan.

Rån med tragisk bakgrund

Bakgrunden till rånet av Lennart Käll är tragisk. Båda rånarna lider av spelmissbruk och projicerade detta på Lennart Käll, vd för Svenska Spel och därmed en symbol för deras eget elände. Gärningsmannen riktade därför sin pistol mot Källs huvud och tejpade ihop hans händer. Han berättade sedan för Käll att hans under många år spelat bort stora pengar på Svenska Spels automater. Rånet var för 38-åringen en återbetalning av de förlorade pengarna.

- Han säger att jag är skyldig honom 2,9 miljoner kronor, berättade Käll i de inledande polisförhören.

Rånaren tog sedan Källs kontokort och tvingade honom att avslöja koden. Sedan släppte han Käll.

38-åringen har i skrivande stund inte överklagat sin dom.

30 Aug 2016